הכולסטרול הוא חומר שומני אשר מייצר הכבד שלנו, חומר זה מצוי בכל אחד מתאי גופנו ובמיוחד ברקמת העצב. הכולסטרול הוא מרכיב חשוב של קרם התא, ולכן הוא חיוני כל כך ליצירת הורמונים סטרואידים ומלחי מרה, וכן להעברת השומנים בדם. כמו בכן בגופנו ישנו כולסטרול טוב אשר מסירים את עודפי השומן מן הדם ובעלי דחיסות גבוה, וכמנגד להם יש את הכולסטרול הרע שהוא עם דחיסות נמוכה ויוצר שומנים ברקמות ובאברים השונים.
מהי מטרת בדיקת כולסטרול?
בדיקת הכולסטרול היא בדיקה אשר מטרתה להעריך את הסיכוי לפתח מחלת לב. ישנם שני סוגי כולסטרול: כולסטרול טוב וכולסטרול רע. הכולסטרול הרע הוא זה שמצטבר בתאים וברקמות הגוף ובמיוחד ברקמות העצב. כולסטרול זה גורם עם הזמן למחלות לב, שבצים ועוד. וישנו הכולסטרול הטוב שהוא מסירים את השומן מן הדם, וניתן לקבל אותו דרך פעילות ספורטיבית. את הבדיקה יש לעשות עם שאר בדיקות הדם כל 5 שנים, אך במקרים שנתגלה רמה בלתי תקינה של כולסטרול בדם יש להיבדק לעיתים תכופות יותר.
מתי יש לבצע את בדיקת כולסטרול?
את בדיקת הכולסטרול יש לעשות עם שאר הבדיקות השגרתיות. אנשים בריאים מבצעים את בדיקות השונות כולל כולסטרול פעם בשנה, אך ישנם אנשים שהם בקבוצת סיכון ויש עליהם לבצע את הבדיקות כל תקופה מסוימת ולהיות במעקב רפואי.
מהי משמעות תוצאות בדיקת הכולסטרול?
תוצאות בדיקת הכולסטרול נחלקות לכמה רמות: רמה בעלת סיכון מוגבר, רמה רצויה , רמה טובה.
אנשים בעלי סיכון מוגבר לפתח מחלת לב הם פחות מ-40 מג בדצ"ל דם
אנשים בעלי רמה רצויה הם יותר מ-40 מג בדצ"ל בדם
אנשים בעלי רמה טובה הם 60 מג דצ"ל בדם.
כאשר הערכים של הבדיקה הם מתחת ל-200 ,אז הסיכון לפתח מחלת לב הוא קטן.
כאשר הערכים בבדיקה הם מעל ,200-240 אז ישנו סיכון מתון להתפתחות מחלת לב.
כאשר הערכים בבדיקה הם מעל 240 , אז ישנו סיכון מוגבר להתפתחות מחלת לב וטרשת עורקים. כמו כן בהריון רמות הכולסטרול עולות, לכן יש צורך להיבדק כשישה שבועות לאחר הלידה.