טוקסופלזמוזיס

טוקסופלזמוזיס היא מחלה שנגמרת ע"י חיידק חד תאי בשם טוקסופלסימה גונדי. חיידק זה מתיישב במעיים של חתולים, והוא מועבר ע"י מגע ישיר עם הפה, צואת חתולים, אכילת בשר נגוע שלא מבושל, עיבוד אדמה, מגע של יד בפה. חיידק זה שכיח ביותר אצל רבע עד שליש מאוכלוסיית העולם. כך שמחלה זאת נחשבת מסוכנת ביותר במיוחד עבור נשים בהריון, חולי סרטן, חולי איידס, ושאר חולים שמערכת החיסונית שלהם חלשה. רוב החולים במחלה אינם מרגישים כלל וכלל בסימפטומים של המחלה, ורק בדיקת דם פשוטה יכולה לאבחן את המחלה.
תסמיני הטוקסופלזמוזיס:
אחד מהתסמינים העיקריים של המחלה הוא, ירידה חדה מאוד במהירות התגובה. מאחר שהטפיל מתיישב במוח ובשרירים וכך למעשה מעט את מהירות התגובה של האדם. מעבר לכך ישנם תסמינים אחרים אשר כוללים: כאבי שרירים, כאבי ראש, צמרמורת, חום, חולשה כללית, בלוטת לימפה מוגדלת במעט. נשים בהריון אשר חולות במחלה בסיכון גבוה לסכנת חיי העובר, במיוחד בשליש הראשון של ההריון. אם ההדבקה היא עד 12 השבועות הראשונות להריון, והחיידק עובר לשליה יכול להיות הפלה טבעית,וסיבוכים שונים אשר כוללים: צהבת, גודל ראש חריג בעקבות הצטברות נוזלים במוח, קשיי למידה, זיהומי עיניים, פרכוסים, טחול או כבד מוגדלים. אך רוב החולים במחלה כ-80% לא מתפתחים תסמינים כלשהם.
כיצד נדבקים בטוקסופלזמוזיס:
ההדבקה במחלה נעשית ע"י מגע עם צואת חתול בארגזי החול או בטיפול בגינה. וכן ע"י אכילת בשר שלא בושל, מגע של יד בפה, עיבוד אדמה. לכן חשוב להקפיד על היגיינה במיוחד שיש בעל חיים בבית., ולהימנע ממגע של צואת חתול בין אם זה בבית או בחוץ.
כיצד יודעים  אם נדבקנו?
הדרך היחידה לדעת אם נדבקנו במחלה היא דרך בדיקות דם רגילות. הבדיקות דם עוזרות לאבחן את המחלה הנוכחית או אם הייתה הדבקה בעבר. מי שנדבק בעבר, מחוסן נגד המחלה והמחלה אינה יכולה לשוב שוב.
כיצד נמנעים מהדבקה בטוקסופלזמוזיס?
על מנת להימנע מהדבקה במחלה, חשוב להימנע ממגע עם חתולים במיוחד בתקופת ההריון ובכלל. יש להקפיד לאכול בשר מבושל היטב, ובעת ההיריון להימנע מעבודות אדמה בחצר. מעבר לכך יש להימנע ממגע עם ארגז החול של החתול, מאחר שבתקופת ההריון מערכת החיסונית נחלשת. כמו כן שימוש בכפפות או שטיפת ידיים במים וסבון לאחר מגע עם צואת החתול, עבודה באדמה בגינה, בשר לא מבושל וכן אכילת ירקות ופירות שנרחצו היטב.
מה הטיפול ב בטוקסופלזמוזיס?
הטיפול במחלה הוא טיפול תרופתי בשילוב קרם, שהיא תרופה אנטי בקטריאלית ואנטי פטרייתית לטיפול בחיידק. התרופות עוזרות למנוע את יצירת החומצה הפולית שעוזרת לחיידק להתרבות בתאי הגוף. כך שהתרופות ניתנות למשך 3-6 שבועות. נשים בהריון שנדבקו בתקופת ההריון, יכולות לקבל אנטיביוטיקה אשר מפחיתה את הסכנה לעובר.