וזיטיס היא מחלה שגומרת לדלקת בסיבי השריר,עד כדי פגיעה בשריר עצמו. היא מתפתחת לרוב על רקע של תגובה דלקתית שאינה תקינה עם מאפיינים אוטואימוניים. מחלה זאת שכיחה לרוב בגילאי 30-50, אך יכולה להופיע גם בגילאים אחרים. כמו כן תסמיניה מתפתחים בהדרגה, ותוך מספר חודשים מתפתחת חולשת שרירים. בכתבה זאת ננסה להבין מהם תסמיניה של המחלה, מה גורם למחלה זאת, כיצד ניתן לאבחן אותה ומהו הטיפול במחלה זאת.
מהם תסמיניה של פולמיאוזיטיס?
תסמיני המחלה מתפתחים בהדרגה כפי שצוין בתחילת הכתבה, כאשר הם כוללים חולשת שרירים הדרגתית, אשר מתפתחת בשרירים וגומרת לירידה עם הזמן בכח הס וביכולת להפעיל את השרירים. חולשת השרירים מערבת כמו כן את שרירי הירכיים, הישבן, הכתפיים והידיים. היא מגיעה אף לשרירים מרוחקים כמו שרירי האצבעות, ובדר"כ היא מתפתחת בשני צידי הגוף באופן שווה. מעבר לחולשה ניתן לראות תסמינים שונים של המחלה אשר מתבטאים בעייפות והפרעה בביצוע פעולות ממושכות, רגישות במפרקים ובשרירים אשר יכולה לגרום להתפתחות רגישות וכאב, הפרעה בבליעה, קשיי בליעה עד כדי שאיפת מזון ודלקת ריאות וכמובן בקשיי דיבור עקב חולשת שרירי הלשון.
מהם הגורמים לפולמיאוזיטיס?
הגורם העיקרי למחלה אינו ידוע, אך המחלה גורמת להתפתחות דלקת בסיבי השריר, אשר מתפתחת במנגנונים אוטואימוניים, כלומר מנגנונים שמערכת החיסון תוקפת רקמות בריאות. יש הטוענים שחשיפה לזיהום או כל גורם סביבתי גורם להפעלת מערכת החיסון שיוצרת נוגדנים נגד רקמת השריר, ועקב כך מופיעה הדלקת. מדובר על תהליך קבוע, אשר בסופו של דבר גורם לפגיעה קשה בתפקוד השרירים.
כיצד מאבחנים את מחלת הפולמיאוזיטיס?
את הפולמיאוזיטיס מאבחנים ע"י מספר בדיקות שונות שכוללות:
בדיקה נוירולוגית– בבדיקה זאת ניתן לאפיין את חולשת השרירים ואת הירידה בכח הגס, לזהות מצב בו מדובר בחולשה סימטרית של השרירים אשר קרובים לגוף, וכן לשלול מצבים נוירולוגים אחרים עם תסמינים דומים.
בדיקות דם- ע"י בדיקה לרמת CPK ניתן לדעת האם מדובר בנזק לשרירים, וכן לדעת אם מקור החולשה הוא מסיבי השריר.
בדיקת EMG– בבדיקה זאת מחדירים מחט אל השריר ובודקים את פעילות השריר בזמן מנוחה ובזמן כיווץ. במצבים של המחלה נראה שינויים בפעילות השריר שאופיינים למחלת הפולמיאוזיטיס.
ביופסיה שריר- לוקחים פיסת שריר ובודקים אותה במעבדה תחת מיקרוסקופ, ע"פ בדיקה זאת ניתן לדעת בוודאות אם הסימנים הם של מחלת הפולמיאוזיטיס.
מהו הטיפול במחלת הפולמיאוזיטיס?
הטיפול במחלת הפולמיאוזיטיס הוא תרופתי, וזאת על מנת לעצור את התהליך הדלקתי. הטיפול התרופתי כולל: סטרואידים שמפחיתים את התהליך הדלקתי ועוצרים את התקדמות המחלה, תרופות נוספות לדיכוי המערכת החיסונית כמו: אימורן, IVIG, תרופות ביולוגיות ואחרות ע"פ המלצת הרופא.