שיתוק מוחין

שיתוק מוחין הוא נזק בחלקי המוח אשר אחראים על שרירים ופעולתם. כתוצאה מנזק זה ישנם דרגות שונות של הפרעה ביכולת התפקוד של הילד או האדם הבוגר. שיתוק מוחין יכול להיות בילדות, נערות ואף בגיל מבוגר יותר. לרוב היא נגרמת במהלך ההריון, או  לאחריה. כך שהפגם המוחי של התינוק הוא פגם קבוע ולא משתנה במהלך הזמן. ישנם סוגים שונים של שיתוק מוחין: ספסטי, אתטואידי,אטקטי, מעורב.
סוגי שיתוק המוחין:
שיתוק מוחין ספסטי- הוא שיתוק בו השרירים מכווצים מאוד והתנועה שלהם נוקשה. הוא נגרם עקב פגיעה בחלק מקליפת המוח שאחראי על התנועות הרצוניות. שיתוק זה מתבטא בפגיעה בצד אחד של הגוף רגל או יד, פגיעה ברגליים, פגיעה בכל הגוף.
שיתוק מוחין אתטואידי- שיתוק שנגרם מפגיעה בחלקים העמוקים של המוח, חלקים האחראים על איכות התנועה, שיווי משקל וקואורדינציה. בשיתוק זה התנועות גורמות לקושי בהליכה ובאיזון הגוף, בדיבור ובבליעה. הן נעלמות בזמן השינה, או שהילד כועס.
שיתוק מוחין אטקטי- שיתוק אשר מתבטא בחוסר שיווי משקל וחוסר שליטה על תנועות במרחב. בשיתוק זה נוטים ליפול וכן יש רעד בידיים וקושי בדיבור. שיתוק זה הוא פחות שכיח מבין סוגי השיתוק.
שיתוק מוחין מעורב- שיתוק אשר מאופיין בכמה סוגים שונים של שיתוק מוחין. שיתוק זה שכיח מבין השיתוקים הקיימים.
לעומת זאת, כשהניתוח נדחה יתר על המידה, עלולים להתפתח עיוותים וקיבועים נוקשים, המקשים על הטיפול הכירורגי.
התסמינים של שיתוק מוחין:
מאחר ששיתוק מוחין מתבטא בהפרעות של תנועות וקואורדינציה בהתאם לאזור הפגוע. ניתן לאפיין את שיתוק המוחין במספר תסמינים שונים אשר כוללים:
הפרעות בטונוס השרירים- שינויים בטונוס מפריעים לתפקוד התקין, זה יכול להיות רפלקסים מוגברים או תקינים.
הפרעות בקואורדינציה- הפרעה בשילוב של כמה תנועות יחדיו, כמו הליכה ודיבור, כתיבה וקריאה ועוד.
רעד ותנועות בלתי רצוניות-  הרעד ותנועות בלתי רצוניות מפריעים ביכולת התפקוד.
העדפת צד-  בדר"כ השיתוק פוגע בצד אחד, ורוב הפגועים מעדיפים את הצד הלא פגוע.
הפרעה בהתפתחות הכללית- איחור התפתחותי של הילד ובעיקר המוטורי.
תסמינים שונים – הפרעות ראיה, שמיעה, פיגור שכלי, פרכוסים, חוסר שליטה על הסוגרים.
הגורמים לשיתוק מוחין:
ישנם לא מעט גומרים אשר יכולים לגרום לשיתוק מוחין והם כוללים:
מוטציות גנטיות
זיהומים
חוסר אספקת דם למוח
חבלת ראש
גורמים שקשורים להריון ולידה
אבחון שיתוק מוחין:
כדי לאבחן שיתוק מוחין יש צורך לעשות כמה בדיקות שונות. הבדיקות כוללות: בדיקות הדמיה של אם אר איי או אולטרסאנד ראש, בדיקת EEG במידה ויש פרכוסים, בדיקות דם לזיהוי מחלות גנטיות או מטבוליות ובדיקות נוספות במידת הצורך. כמו כן, ניתן לומר שרוב האבחנה של שיתוק מוחין היא קלינית אך חשוב לשלול מצבים אחרים, ולכן יש צורך בבדיקות השונות. לאחר אבחון סוג השיתוק ניתן להתאים את הטיפול המתאים.
טיפול בשיתוק מוחין:
הטיפול בשיתוק מוחין נחלק לכמה סוגים בהתאם לסוג שיתוק המוחין.
טיפול אורטופדי- בו עוזרים לתקן פגמים אצל ילדים עם שיתוק מוחין, מדובר על פגמים של שרירים ועצמות אשר שכיחים מאוד בגילאים אלו.
פיזיותרפיה- תרגילים שונים על מנת שיעזרו לילד או למבוגר לשפר את גמישות השרירים, וטווח התנועה, כח ויציבות וכן בתחומים מוטורים נוספים.
תרופות- תרופות שונות על מנת לעזור בהקלה על שרירים נוקשים.