פענוח בדיקת כימיה של הדם

הכימיה בודקת את המרכיבים הכימיים של הערכים בנוזל הדם, שאותו מייצרים תאי הגוף. הבדיקה חשובה מאוד בערכת חילוף החומרים בגוף, וזאת על מנת לאבחן מחלות שונות ולהתאים את הטיפול שמתאים לחולה. לכן שעושים בדיקת דם, יש צורך לצום כ-8 שעות, על מנת שהבדיקות יתנו תוצא טובה מהימנה של הגוף. כמו כן מאכלים שונים עלולים לשנות את התוצאות של חלק מהבדיקות, ועל כן יש צורך לצום. הבדיקות השכיחות שנכללים בבדיקת כימיה של הדם כוללות את הבדיקות הבאות:

בדיקת אלבומין– האלבומין הוא חלבון בעל ריכוז גבוה ביותר של נול הדם. האיבר שמייצר את האלבומין הוא הכבד. כאשר האלבומין מעביר מולקולות רבות בדם . אלבומין חושב לשמירת הלחץ אשר גורם לכך שנוזל הדם לא יזלוג מכלי הדם החוצה.
הערכים התקינים של אלבומין הם: 3.4-5.4 מ"ג לדציליטר.
ערכים גבוהים יותר יכולים להעיד של התייבשות.
ערכים נמוכים יותר מעידים על מיימת שהיא הצטברות נוזלים בחלל הבטן,  כוויות, מחלות כליה, מחלות כבד, תזונה לקויה, ספיגה לקויה של המזון.

בדיקת סוכר- רוב הפחמימות שאנו צורכים הופכות לסוכר בגוף, כאשר הוא נע בזרם הדם עד שהוא מתאחסן בתאי השריר ומספק אנרגיה לתאי הגוף. אך רמות גבוהות ממנו עלולות לגרום למחלת הסוכרת.
לכן הערכים התקינים של הסוכר הם בין 75-115 מיליגרם לדציליטר.
ערכים גבוהים  מעידים על בעיות הורמונאליות שונות, דלקת בלבלב, סוכרת, צריכת יתר של מזון. במיוחד שמדובר על ערכים שהם יותר מ-200 מ"ג לדציליטר שהם לא בצום, ומצביעות על מחלת הסוכר וטיפול רפואי בה.
ערכים נמוכים מעידים גם הם על בעיות הורמונאליות שונות כמו: גידול שמייצר רמות גבוהות של אינסולין, תזונה לקויה, הזרקת כמות גדולה של אינסולין אצל חולי הסוכרת.

אלקטרוליטים- אלו רמות של יסודות הנתרן, אשלגן, כלור וסידן אשר דרושים לפעילות תקינה של תאי הגוף. הערכים התקינים שלהם נעים בין 136-145 מיליאקוויוולנט לליטר.
ערכים תקינים של אשלגן הם :3.7-5.2 מיליאקוויוולנט לליטר.
ערכים תקינים של כלור הם: ערכים תקינים: 98-106 מילימול לליטר.
ערכים תקינים של סידן הם : ערכים תקינים: 8.5-10.9 מיליגרם לדציליטר

Urea – בדיקה שמודדת את כמות החנקן השתנן בדם, כלומר את תוצר הפירוק של החלבונים. הבדיקה היא חלק מבדיקות אשר בוחנות את תפקוד הכליות שאחראיות על פינוי החנקן מהגוף.
הערכים התקינים של ה-urea  הם: : 7-20 מיליגרם לדציליטר
ערכים גבוהים מעידים על כשל לבבי שמפחית את זרימת הדם לכליות ופוגע בתקפודן, צריכה מוגברת של חלבונים, מחלת כליה, איבוד דם או הלם.

ערכים נמוכים מעידים על מחלות כבד, תזונה דלה בחלבונים, שתיית יתר של נוזלים.
בדיקת crp crp הוא חלבון שמופיע בדם בערכים גבוהים בזמן דלקת או תהליכים ממאירים בגוף. הבדיקה מבוצעת כאשר יש חשד למחלה זיהומית או סרטנית. הבדיקה אינה ספציפית, אך היא מראה על משהו אשר קורה בגוף.
הערכים התקינים של crp  הם בין : : 0-0.5 מיליגרם לדציליטר.
ערכים גבוהים מעידים על דלקת או תהליך סרטני, סיכון למחלות לב וכלי דם.