סיאופידי- COPD

מחלת סי או פי די היא מחלת ריאות חסימתית כרונית, מחלה זאת פוגעת באיכות החיים וגומרת לאנשים הלוקים בה לחיות 14 שנה פחות. המחלה מתחילה בהתחלה בקצב איטי אך עם הזמן היא מגבירה את הקצב ומחמירה עד כדי מוות. בכתבה זאת ננסה להבין על המחלה, ממה היא נגמרת, כיצד ניתן לאבחן אותה ומה הטיפול בה.
מהי סי או פי די ?
מחלת סי או פי די היא מחלת ריאות חסימתית כרונית, היא גורמת לקשיי נשימה עקב חסימה חלקית של צינורות האוויר לריאות והחוצה, מה שמקשה לאוויר לעבור דרכם ולקשיי נשימה קשים אצל החולים. כמו כן היא מתבטא בתסמינים שונים אשר כוללים" שיעול חזק הלווה בכיח, קשיי נשימה קשים וקוצר נשימה, לחץ בחזה, צפצופים.
מהם הגורמים לסי או פי די?
הגורמים למחלה כוללים את הגורמים הבאים:
עישון ממושך לאורך זמן הוא הגורם הראשון והשכיח למחלה זאת
עבודה בסביבת כימיקלים ואדים במשך שנים רבות
חשיפה לזיהום אויר כבד
חשיפה לעישון פאסיבי של אנשים אחרים שמעשנים
תורשתיות של המחלה
הפרעה גנטית בשם Alpha-1 Antitrypsin
כיצד מאובחנת מחלת סי או פי די?
את מחלת סי או פי די מאבחנים ע"י סקירה רפואית קצרה ובדיקה גופנית ומבחני נשימה.
מבחני הנשימה מתבצעים לתוך צינור גדול שמחובר למכונה ספירומטר, אליו שואף החולה את האוויר. בזמן הנשיפה הספירומטר מודד את כמות האוויר שהייתה בריאות החולה, ובאיזו מהירות יכול החולה לנשוף את האוויר לאחר נשיפה עמוקה. כמו כן במקרה של ספק לגבי בדיקת הספירומטר או חוסר מידע, ישלח החולה לבדיקות נוספות אשר כוללות: צילום חזה, מבחנים להערכת תפקוד ריאות, בדיקת גזים עורקיים.
הטיפול במחלת סי או פי די:
לרוב הטיפול במחלה כולל הפסקת עישון, אשר מפחיתה את הסיכון להתפתחות המחלה וכן להתקדמותה וכן פעילות גופנית. במצב שהפסקת העישון אינה עוזרת, עוברים לטיפול תרופתי אשר כולל תרופות שמרחיבות את הסימפונות, תרופות אלו יכולות להיות סטרואידים אשר נלקחים בשאיפה, כמו כן משאפים אשר מכילים סטרואידים עשויים אף הם לעזור לבעיית הסי או פי די. במצבים בהם התרופות לא עוזרות ישנו צורך בטיפול חמצן , טיפול זה עשוי להקל על הנשימה ואף להפחית את קוצר הנשימה. במקרים קשים ביותר ששום טיפול לא עוזר יש צורך בניתוח. בניתוח מקטנים את הריאות וכך החולים יכולים לנשום טוב יותר, במקרים שונים ייתכן אף השתלת ריאות שפותר לחלוטין את הבעיה, אך צריך לחכות די זמן עד שיצא תורם לניתוח זה. כמו כן ניתוח זה הוא ניתוח מורכב וגדול. אך תוצאותיו מראות שיפור ניכר במצב החולה וחזרה לפעילות יום יומית תקינה.