ראומטיזם- שאלות ותשובות

ראומטיזם היא דלקת פרקים שגרונית אשר תוקפת את קרום המפרק שנקרא "סינוביום" וגורמת לנפיחות וכבאבים חזקים במפרק אשר יכולים להגיע למצב של עיוות צורתו של המפרק. הראומטיזם שכיחה בקרב נשים מאשר גברים, והיא מופיעה בגילאי 40-60, אך יכולה גם לתקוף ילדים וצעירים יותר. למחלה אין תרופה, אך ע"י טיפול תרופתי והגנה על המפרקים, שינוי סגנון החיים, ניתן לחיות עם תסמיני המחלה באיכות חיים.
אילו תסמינים יש לראומטיזם?
התסמינים של ראומטיזם כוללים: כאב במפרקים, נפיחות במפרקים, רגישות למגע במפרקים, כפות ידיים אדומות ונפחות, בליטות קשות מתחת לעור בזרועות, עייפות, קשיות בבוקר שנמשכת חצי שעה, חום, ירידה במשקל.
אילו גורמים מעלים את הסיכוי לראומטיזם?
הגורמים שמעלים את הסיכון לפתח ראומטיזם הם:
מין האדם- נשים נוטות לפתח יותר מאשר גברים
גיל- גילאי 40-60 הם הגיל השכיח לפיתוח המחלה, אך היא עלולה גם להיות בגילאים מבוגרים יותר ואף אצל ילדים, נערים.
היסטוריה משפחתית-  חולים עם קרוב במשפחה שחולה במחלה, גורמים לסיכוי לחלות במחלה.
עישון- עישון סיגריות מעלות את הסיכון מאשר אנשים שלא מעשנים.
אילו תופעות לוואי עלולות להיות מראומטיזם?
תופעות הלוואי שעלולות להיות כתוצאה מהמחלה הן: אי יכולת לבצע פעולות יום יומיות פשוטות ויותר מאמץ בהם, כמו כן במצבים אחרים אף אינן ניתנות כלל לביצוע. אך עם טיפולים חדשניים ניתן לעצור את הנזק ואף למנוע אותו, על מנת שהחולה יוכל לקיים את הפעולות הפשוטות ביום יום.
אילו בדיקות יש לעשות על מנת לאבחן את המחלה?
על מנת לאבחן את הראומטיזם יש צורך בבדיקות שונות. אך ראשית עליכם להגיע לרופא המשפחה שלכם, אשר ישאל אותך כמה שאלות לגבי  היסטוריה משפחתית של המחלה. לאחר מכן ישלח אתכם לבצע בדיקות שונות: בדיקות דם, בדיקת נוזלים במפרק וצילומי רנטגן על מנת לאשר סופית את המחלה.
אילו תרופות ניתנות לטיפול בראומטיזם?
התרופות שניתנות במחלת הראומטיזם עוזרות להקל על הכאבים ולעצור את התקדמות המחלה במפרקים.  התרופות כוללות: תרופות נוגדות דלקת ללא סטרואידים, תרופות סטרוא ידים. כמו כן במצבים שבהם התרופות אינם עוזרות יש צורך לעבור ניתוח לשיקום המפרקים שנפגעו. הניתוח עוזר בהשבת המפרקים לתנועה, ואף מפחית את הכאב ומתקן עיוותים שונים .
אילו טיפולים אלטרנטיביים עשויים לעזור לראומטיזם?
ישנם לא מעט טיפולים אלטרנטיביים שעשויים לעזור בראומטיזם וכוללים: שמנים של צמחים שמכילים חומצת גמא לינולנית, שמני דגים המכילים חומצה איקוספנטנואית או דוקוסהקסאנואית, פעילות ספורטיבית טאי צ'י  בה מתמקדים על תנועות עדינות ומתיחות עם נשימות עמוקות, טיפולי דיקור, רפלקסולוגיה ועוד.
כיצד פעילות ספורטיבית ומשקל משפיעים על הראומטיזם?
משקל תקין מקטינה את הלחץ שמופעל על המפרקים שנוסעים את משקל גופנו, וכך למעשה היא מפחיתה את הכאב שיש במפרקים שנפגעו. כמו כן ירידה במשקל עשויה אף היא להקל על הלחץ והכאב שיש בברכיים. בנוסף לכך פעילות גופנית עוזרת לשיפור יכולת התנועה וחיזוק השרירים שמקיפים את המפרקים, לכן שניהם בגדר חובה על מנת להרגיש הקלה במחלה.