עובד מטווח וחשוף לעופרת

בשנים האחרונות אנו חשופים יותר ויותר למתכות כבדות, בין אם זה דרך חומרים כימיים ודשנים, דרך האוכל שלנו, זיהום האוויר וכן בעבודה שלנו. אנשים אשר עובדים במטווח חשופים יותר מאשר אנשים שלא לעופרת. העופרת היא מתכת רעילה אשר פוגעת בערכת העצבים ובמערכות שונו בגוף ואף גורמת לסרטן. בכתבה זאת ננסה להבין כיצד העופרת משפיעה על העובד במטווח ירי, וכיצד ניתן לצמצם את החשיפה למתכת זאת.

מהן השפעותיה של העופרת?
העופרת היא אחת המתכות אשר השימוש בה הוא שכיח ביותר אף בהיסטוריה. היא רעילה לגופנו ופוגעת במערכת הרבייה, דם כליות והעצבים. היא נאגרת בעצמות, ועל מנת לסלק אותה מגופנו לוקח זמן רב מאוד. לכן השפעותיה על בריאותנו, מתגלה לעיתים לאחר שנים רבות גם אחרי שהפסקנו להיחשף אליה. העופרת חודרת לגופנו ובמיוחד דרך הנשימה, מאחר שאנו נושמים אבק ואדים שלה, ודרך העור ודרכי העיכול. חלקיקיה ותרכובותיה הקטנים נכנסים לאלבאולות של הריאות, ועם חילוף הגזים חודרים אף למחזור הדם של הריאות ומשם למחזור הדם הכללי שלנו. העופרת משאירה סימנים שונים, אך בשלב מאוחר יותר וברמות גבוהות  כמו: כאבי בטן, פגיעה בעצבים פריפריים, הפס האפור כחול על השיניים בגבעול החניכיים.

מהם התקנים לעופרת?
התקנים הנורמלים לעופרת הם: 0.1 מ"ג/ מ"ק ל-8 שעות עבודה, 0.3 מ"ג/ מ"ק לגברים ונשים מעל גיל 45. כמו כן נשים מתחת לגיל 45 אסור שתהיה חשופה לרמת עופרת שמעל 0.05 מ"ג/ מ"ק בכל זמן .
רמת הפעולה של החשיפה לעופרת היא מחצית מרמת החשיפה המשוקללת, כלומר היא 0.05 מ"ג/ מ"ק לגברים ונשים מעל גיל 45, ו- 0.025 מ"ג/ מ"ק לנשים עד גיל 45. עובד שחשוף מעל לרמת הפעולה במשך חודשיים בשנה נחשה לעובד בעופרת.

העופרת בתחמושת שלנו:
התחמושת שלנו מכילה עופרת בקליע ובפיקה. כך שבזמן הירי נוצרות טמפרטורות גבוהות מעל 1000 מעלות, והעופרת נפלטת דרכם כנדפים. נדפים אלו יכולים להגיע למערכת הנשימה שלנו כיורים והן של מדריכי הירי. החלקיקים הכבדים של העופרת שוקעים על משטחי הירי, ליד המטרות, שולחנות הירי, הרצפה, ועל הקירות. כך שמגע עם משטחים אלו גורם להעברת העופרת לעורנו החשוף, בין אם זה ביגוד, נעלים או דרך העור ועוד. העופרת אשר נספחת על בגינו או נעלינו עלולה לעבור אל בית משפחת היורה.

כיצד למנוע פגיעה בבריאותנו?
על מנת לשמור על בריאותנו מפני העופרת, ישנם מספר דרכים שונות להקטנת החשיפה לעופרת במטווחים ולמניעת היפגעות ממנה והם כוללים:
הפסקת שימוש בתחמושת שמכילה עופרת, שימוש בכדורים עטופים גומרים לחשיפה מעטה יותר לעופרת.
התקנת מערכת אוורור יכולה אף היא להקטין את החשיפה לעופרת, ע"י הרחקת העשן שנפלט מהנשק היורה.

ניקיון המטווח והנשק, ניקוי תוך בשואב אבק מיוחד לאבק רעיל ונפיץ, או עם חומר מבודד אקוסטי שמצפה את קירות המטווח, כולל ניקוי כלי הנשק עם סיום הירי, והמלכודות הכדורים.

שימש בציוד מגן אישי ובלבוש מגן, מסכות להגנה על מערכת הנשימה, בגדי עבודה כולל כפפות לידיים, וכיסוי ראש ונעלים.

בדיקות סביבתיות כדי לקבל בקרה על חשיפת העובדים במטווח.

הדרכת העובדים על הסיכונים בעופרת והדרכים להימנע מפגיעה.

הקפדה על רחיצת ידיים, פנים וצוואר לפני אכילה ושתייה.