קרע במיניסקוס

רובנו שומעים את המושג “קרע במיניסקוס” ולא תמיד מבינים מה זה. אז הגיע הזמן לעשות סדר במושגים ולדעת מהו קרע במיניסקוס, ממה הוא נגרם,איך יודעים שיש לנו קרע במיניסקוס, כיצד מטפלים בו.קרע במיניסקוס הוא קרע ברקמה המיניסקוס אשר קיימת בברכיים. רקמת המיניסקוס היא רקמה סחוסית אשר בולמת זעזועים בתוך מפרק הברך, כך שהיא מאין שומרת על חבלות סיבוביות של הברך. הקרע יכול להיות חלקי או מלא, והוא נגרם עקב פעילות ספורטיבית מרובה עם הברכיים, אירוע טראומטי כמו תאונה, מכה, או כתוצאה מנזק ועומס לאורך זמן על אזור הברכיים.
מהם הגורמים לקרע במיניסקוס?
ישנם לא מעט גורמים אשר משפיעים על המיניסקוס שלנו עד שהוא נקרע חלקית או מלא. הגורמים השונים כוללים בין היתר: מכה או תאונה, עומס מצטבר לאורך זמן, פעילות ספורטיבית במיוחד אצל ספורטאים שמתאמנים שעות. במצב של פגיעה זעירה במיניסקוס המיניסקוס נשאר מחובר לצידו הקדמי והאחורי של הברך, במקרה של פגיעה יותר קשה הוא לעול לאבד מיציבותו ולמנוע תנועות של הברך שזה נקרא מצב נעילה. בדר”כ שהקרע בחלק הפנימי הוא אינו מחלים בקלות בגלל חוסר אספקת הדם לאזור, אך אם אספקת הדם טובה והוא יכול להחלים מהר יותר. לכן חשוב מאוד לדעת מה מיקומו של הקרע, והאם הוא חלקי או מלא.
מהם תמסיני קרע במיניסקוס?
תסמיני הקרע כוללים כאבים באזור הברך במיוחד בעת יישור, מגבלות בתנועה של הברך, נפיחות מקומית שיכולה להגיע עד לקרסול, רעשים וחריקות במיוחד שהחלק הקרוע של המיניסקוס בין עצמות הפרק עלול לגרום לנעילה של הברך וחוסר יכולת להניע אותה. התסמינים כמובן משתנים מחולה לחולה בהתאם לסוג הקרע.
כיצד מאבחנים קרע במיניסקוס?
את הקרע במיניסקוס מאבחנים ע”י בדיקה אצל רופא המשפחה שלך, הרופא שלך יבצע בדיקה ידנית וכן ישאל אם יש היסטוריה רפואית, במקרה של חשד לקרע יפנה אותך לבצע מספר בדיקות שונות אשר יבדקו את ההליכה, או העמידה שלכם, בדיקות טווח תנועה של הברך, בדיקות אורתופדיות ובדיקות נוירולוגיות. כמו כן תצטרכו לעבור בדיקת הדמיה אם אר איי שהיא בדיקה מדויקת מאוד, שנותנת מידע על סוג הקרע ומיקומו, בדיקת סי טי שאף היא בדיקה מדויקת ואמינה וכמובן בבדיקות מעבדה נוספות בהתאם לצורך.
הטיפול בקרע במיניסקוס:
הטיפול בקרע תלוי בחומרת הקרע ומיקומה. אם הקריעה היא מזערית והכאב חולף תוך מספר ימים, יש צורך על פעילות גופנית לחיזוק השרירים. התרגילים שתבצע בהדרכת פיזיותרפיסט, יעזרו לך לא לאמץ את השרירים מעל ומעבר. התרגילים כוללים תרגילי חימום של הברך על אופני כושר, הרמה ויישור של הרגל, מתיחת הרגליים בישיבה, הרמת הרגל הפצועה כאשר אתה על הבטן, וביצוע תרגילי שחיה כולל הליכה מהירה במים, בעיטות קלות והרמת רגליים אך לא יותר מתשעים מעלות. במקרה שקרע הוא רציני יותר וגדול, יש צורך  בניתוח אתרוסקופי או פתוח. בניתוח זה תופרים את הקרע ומחזירים את המיניסקוס למנח רגיל, במידה והחולה מבוגר או שהקרע באזור בו אין אספקת דם, יש צורך להסיר חלק מהמיניסקוס על מנת ליישר אותו על פני השטח. כמו כן ישנם מקרים בהם השתלת המיניסקוס מגופה של אדם מת. ההחלמה לאחר הניתוח לוקחת מספר שבועות, ולאחר מכן החזרה לפעילות ספורטיבית היא בהדרגה.