גרסיניה קמבוג'יה היא פרי טרופי שמקורו בדרום-מזרח אסיה. החומר הפעיל העיקרי שבו, חומצה הידרוקסיציטרית (HCA), נבדק בעשרות מחקרים קליניים כמרכיב שעשוי לעזור בירידה במשקל, באיזון שומנים בדם ובוויסות התיאבון.
📉 האם זה באמת עוזר לרדת במשקל?
מחקר מס' 1 – סקירה מטא-אנליטית של ניסויים קליניים (2020)
סקירה של 9 מחקרים עם 530 משתתפים מצאה:
-
ירידה ממוצעת במשקל של 1.34 ק"ג לעומת פלסבו
-
ירידה ב־BMI של 0.99 ק"ג/מ"ר
-
הפחתה בהיקף המותניים של כ־4.16 ס"מ
📌 המסקנה: מדובר בירידה מתונה, אך מובהקת סטטיסטית. לא מדובר ב"נס" להרזיה, אבל כן יש אפקט.
🩺 השפעה על כולסטרול ושומנים בדם
מחקר מס' 2 – השפעה על פרופיל שומנים (2024)
בסקירה של 14 מחקרים שכללו 623 נבדקים נמצא כי:
-
ירידה בכולסטרול הכללי: 6.76 מ"ג/ד"ל
-
ירידה בטריגליצרידים: 24.21 מ"ג/ד"ל
-
עלייה ב-HDL (הכולסטרול הטוב): 2.95 מ"ג/ד"ל
-
לא הייתה ירידה מובהקת ב-LDL ("הכולסטרול הרע")
📌 המשמעות: לגרסיניה קמבוג'יה יש השפעה קלה לשיפור פרופיל השומנים, בעיקר ברמות טריגליצרידים ו-HDL.
🔬 השפעה על רמות לפטין (הורמון הרעב)
מחקר מס' 3 – לפטין ותיאבון
סקירה של 8 מחקרים עם 330 משתתפים מצאה כי נטילת גרסיניה קמבוג'יה הפחיתה את רמות הלפטין בכ־5.01 ננוגרם/מ"ל.
לפטין הוא הורמון המווסת תחושת שובע ותיאבון.
📌 המסקנה: ייתכן שגרסיניה תורמת לדיכוי תיאבון אצל חלק מהאנשים.